top of page
  • dem_ktorides

Σάρωση σε BIM: "Αυτό με το τριγωνικό διαμέρισμα"



Μέρος 1ο: Ο πονοκέφαλος της αποτύπωσης στραβών κτιρίων


Όταν εργαζόμουν ως αρχιτέκτονας στο Λονδίνο, θυμάμαι να μου ανατίθεται η αποτύπωση ενός πολύ στραβού διώροφου σπιτιού στο Λονδίνο, έχοντας στη διάθεσή μου μόνο ένα μέτρο ταινίας, ένα σημειωματάριο και ένα στυλό. Πέρασα περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες στο σημείο, με μετρήσεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους και πελάτες που μου πρότειναν πως ήρθε η ώρα να φύγω.


Στο τέλος της ημέρας, είχα ένα σημειωματάριο που έμοιάζε με τις γραφικές απεικονίσεις ενός ανήσυχου παιδιού. Όσες φωτογραφίες και να είχα πάρε και σημειώσεις, τα σχέδια CAD του "as-built" δεν ήταν ακριβή στην πρώτη τους εκτέλεση και χρειάστηκε να επισκεφθώ τον χώρο πολλές φορές για να ελέγξω και να προσαρμόσω τα σχέδια αυτού του ψυχολογικά δύσκολου έργου ανακαίνισης, "δύσκολου" μόνο λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την αποτύπωση.


Αν και το σπίτι στο Λονδίνο ήταν εξαιρετικά καμπυλωτό, τα κτίρια σπάνια κατασκευάζονται ακριβώς όπως σχεδιάζονται. Συνήθως βλέπουμε διαφορές, μετατοπίσεις και αλλαγές κατά την κατασκευή. Ειδικά για τα έργα ανακαίνισης, όπου τα κτίρια έχουν τροποποιηθεί μέσα σε δεκαετίες χρήσης, είναι κρίσιμο να λάβουμε υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες πριν από τον σχεδιασμό.


Πηγαίνοντας δέκα χρόνια μπροστά, βρίσκομαι για μια ακόμη φορά αντιμέτωπος με μια λιγότερο περίπλοκη αλλά πολυπλοκη πρόκληση: να καταγράψω γρήγορα ένα τριγωνικό διαμέρισμα στη Λευκωσία για να παράξω ένα ακριβές μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο σχεδιασμός. Ωστόσο, αυτή τη φορά είμαι εξοπλισμένος με ένα μόνο και προηγμένο εργαλείο - ένα σαρωτή Lidar.


Αντί να ξοδεύω ώρες προσπαθώντας να αιχμαλωτίσω κάθε γωνία, απέκτησα ένα πολύ λεπτομερές και ακριβές 3D μοντέλο του χώρου σε μερικά λεπτά. Τα δεδομένα που συλλέξαμε είναι ακριβή, αξιόπιστα και μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα εμπιστευτό as-built μοντέλο.



Orthographic plan view of the apartment (lidar scan)




Μέρος 2ο: Η χαρά των 360 φωτογραφιών

Αυτό το έργο, παρόλο που είναι μικρής κλίμακας, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα των οφελών που μπορεί να προσφέρει η μεθοδολογία σάρωσης σε BIM, ιδίως όταν πρόκειται για έργα με προκλητικούς χώρους και γεωμετρίες.


Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το έργο, η ακρίβεια της έρευνας κάθε έργου είναι κρίσιμη. Να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στην έρευνα μικρών έργων θα καταναλώσει πολύτιμο χρόνο που μπορεί να καταστήσει το έργο απαγορευτικό από την οπτική του χρόνου / κόστους. Η 3D σάρωση μας επιτρέπει να μειώσουμε τη χρονική κατανάλωση, το άγχος και τα θέματα σχετικά με την ακρίβεια σε ένα ελάχιστο επίπεδο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του έργου.


Μιλάμε για σάρωση σε BIM, αλλά τι γίνεται με τη μεθοδολογία 360 εικόνων σε BIM; Yπάρχει;


Ο ρόλος των 360 εικόνων στο μέλλον αξίζει να εξερευνηθεί όταν γράφουμε για μεθοδολογίες σάρωσης-προς-BIM. Για εκείνους από εμάς που έχουν βιώσει την συνεχή απουσία μιας "μοναδικής εικόνας" που ξεκλειδώνει την ολοκλήρωση σχεδίων ή μοντέλων, οι 360 εικόνες φαίνονται σαν ένα είδος υπερδυνάμης. Αυτές οι εικόνες παράγονται αυτόματα από το σαρωτή lidar και χρησιμοποιούνται ως βοήθημα κατά την κατασκευή μοντέλων ή σχεδίων "as-built".


Έρχονται, ωστόσο, περισσότερα βοηθήματα απο τις 360 στο μέλλον. Χρησιμοποιόντας εξειδικευμένα λογισμικά, γίνεται δυνατή η δημιουργία μοντελλοποιημένων επιφανειών απλά κάνοντας κλικ σε τοίχους, οροφές ή ανοίγματα απευθείας σε έναν προβολέα εικόνων 360 μοιρών. Ελπίζουμε ότι στο πολύ κοντινό μέλλον, η ροή της μοντελοποίησης θα είναι λιγότερο σχετική με τη μοντελοποίηση και περισσότερο με την επισκόπηση των αυτόματων μοντέλων που προκύπτουν από τη συνέργεια των εικόνων 360 και της ακρίβειας των δεδομένων lidar.


Βίντεο διαδικασίας μοντελοποίησης BIM: χρήση των εικόνων 360 που παρέχει ο σαρωτής για την αυτόματη δημιουργία ακριβούς γεωμετρίας.


Μέρος 3ο: Επισκόπηση


Οι χειρωνακτικές μετρήσεις είναι πλέον παρελθόν και εισέρχεται μια νέα εποχή αποτύπωσης κτιρίων που είναι πιο γρήγορη, πιο αποδοτική και πιο ακριβής από ποτέ. Η σάρωση για BIM δεν είναι απλά μια τάση, είναι το μέλλον. Έτσι, αν αντιμετωπίσετε ένα δύσκολο χώρο, χαλαρά.


Να μια επισκόπηση του τι σημαίνει η μετάβαση σε μια μεθοδολογία σάρωσης-προς-BIM/CAD:


  1. Ακρίβεια: Με την τεχνολογία σάρωσης σε BIM, μπορούμε να καταγράψουμε ακριβείς μετρήσεις ακόμα και στα πιο περίπλοκα κτίρια και χώρους. Αυτό διασφαλίζει ότι τα τελικά αποτελέσματα είναι αξιόπιστα και χωρίς σφάλματα, το οποίο είναι κρίσιμο στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, μηχανικής και κατασκευών. Ακριβή δεδομένα οδηγούν σε καλύτερη λήψη αποφάσεων, η οποία στην τελική ανάλυση μεταφράζεται σε καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες μας.

  2. Ταχύτητα: Οι παραδοσιακές τεχνικές μέτρησης μπορούν να απαιτούν πολύ χρόνο και να είναι κουραστικές. Με τη σάρωση για τη δημιουργία μοντέλου BIM, μπορούμε να συλλέγουμε δεδομένα γρήγορα και αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να παραδώσουμε το τελικό προϊόν στους πελάτες μας πιο γρήγορα από ποτέ. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για όλους όσους εμπλέκονται στο έργο.

  3. Αποφυγή Λαθών και Κόστων Κατασκευής: Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας scan-to-BIM είναι ότι μπορεί να βοηθήσει αρχιτέκτονες και μηχανικούς να αποφύγουν λάθη και κόστη κατασκευής. Παρέχοντας ακριβή δεδομένα, μπορούμε να εντοπίζουμε δυνητικά προβλήματα στα πρώτα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε διορθώσεις πριν από την έναρξη της κατασκευής. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει στους πελάτες μας χιλιάδες δολάρια σε κόστη κατασκευής και να αποτρέψει δαπανηρές καθυστερήσεις ή επαναλήψεις εργασιών.

  4. Βελτίωση της συνεργασίας: Η τεχνολογία Scan to BIM βελτιώνει επίσης τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων σε ένα έργο. Με ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, όλοι μπορούν να εργαστούν από την ίδια σελίδα και να αποφύγουν αποκλίσεις ή παρεξηγήσεις. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία, πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και, τελικά, καλύτερα αποτελέσματα για το σύνολο του έργου.

  5. Τα δεδομένα στο μέλλον: Επίσης, η σάρωση σε BIM παρέχει μια λύση που εξασφαλίζει τη μελλοντική αναβάθμιση της τεκμηρίωσης κτιρίων. Τα 3D μοντέλα και τα δεδομένα που συλλέγουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών συντήρησης και επισκευής, ανακαινίσεων και ακόμη και μελλοντικών κατασκευαστικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα που παρέχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του αρχικού έργου, παρέχοντας προστιθέμενη αξία και οικονομικά οφέλη στο μέλλον.



4 views0 comments

cloudy.works ® 2024

bottom of page